ANNUAL MEETING LIGHT & GLASS 'The Maastricht Edition'

Gisteren het symposium afgesloten met een groot aantal boeiende en inspirerende lezingen waaronder een van Regis Mathieu, oprichter en eigenaar van Mathieu Lustrerie uit Frankrijk, wellicht de grootste fabrikant wereldwijd is van kroonluchters. Met ondermeer vestigingen in Parijs, Moskou en New York, en ateliers in zuid Frankrijk waar hij ook zijn eigen kroonluchter collectie van meer dan 400 stuks in een Prive museum heeft ondergebracht.

Of de lezing van Martijn Akkerman, historische juwelenexpert bekend van het tv programma ' Tussen Kunst en Kitsch' die de onderlinge relatie, ontwikkeling en beïnvloeding tussen juweel en kroonluchter vanuit de Renaissance tot in deze tijd kunstenaars en designers inspireert in een rijk geïllustreerd betoog.....prachtig

Of die van John Smith uit Engeland, expert en auteur van meerdere boeken over de Engelse kroonluchters van de firma F&C Osler, die in het begin van de 19e eeuw de grootste fabrikant was wereldwijd en met name de paleizen van de maharadja's in India van de meest prachtige exemplaren voorzag.

Of Frederik Molenschot, designer van eigen bodem, werkzaam in Zaandam onder 'Studio Molen' waar hij de laatste jaren ondermeer prachtige licht sculpturen ontwerpt en vervaardigd waaronder de 'city chandelier ' die onder andere bij Louis Vuitton in Parijs hangt.

En die van Kathe Klappenbach , mede oprichter van Light & Glass en auteur van het gezaghebbende boek 'Die Kronleuchter'. Een prachtig verhaal over de representatieve rol die de kroonluchter als status symbool aan het hof speelde en de hoge kosten die dat met zich meebracht.

En de laatste door Franck Moller, antiquair uit Hamburg en al 25 jaar standhouder op de TEFAF. Een verhaal waar hij vertelde over de Berlijnse firma Werner & Mieth die een compleet nieuwe serie en type kroonluchters en andere luxe producten ontwikkelde en produceerde rond 1800. Ook de resultaten van zijn zoektocht naar de echte inspirator achter deze compleet nieuwe serie succesvolle ontwerpen die ook in andere delen van Europa erg in trek waren.

Avond afgesloten met een lekker glas rosé in mijn nieuwe atelier samen met een aantal sponsors waarvoor mijn dank.
Kan terug kijken op een geslaagd evenement en hoorde herhaaldelijk van mijn bezoekers dat ze erg gecharmeerd waren van Maastricht de afgesloten dagen.

 

TENTOONSTELLING LICHT - MUSEUM AAN HET VRIJTHOF

Tentoonstelling van een gedeelte van mijn collectie antieke kroonluchters 1700-1850 in de Karel V zaal in Museum aan het Vrijthof te Maastricht als onderdeel van de eerste thema tentoonstelling Licht.